Steller's Sea-Eagle

En af de tyngste rovfugle i verden, Stellers havørn kan veje op til 20 pund. Disse magtfulde medlemmer af fuglefamilien Accipitridae er opkaldt efter den tyske naturforsker Georg Steller og er fantastiske, og enhver birder bør lære mere om, hvordan man beskytter dem. Dette faktablad kan hjælpe!

Hurtige fakta

  • Videnskabeligt navn : Haliaeetus pelagicus (tidligere Aquila pelagic, Faico leucopterus og Thallasoaetus pelagicus )
  • Almindeligt navn : Steller's Sea Eagle, Steller's Sea Eagle, Pacific Eagle, White-Shouldered Eagle, Flottet Sea Eagle, Great Eagle
  • Levetid : 20-25 år
  • Størrelse : 35-40 inches
  • Vægt : 11-20 pund
  • Wingspan : 75-90 inches
  • Bevaringsstatus : Sårbart

Steller's Sea-Eagle Identification

Dette er en massiv, tung raptor, og dens massive, tunge regning er stærkt hooked og lysegul. Cere og gape er også lysegul og understreger regningens store størrelse. Denne karakteristiske regning er en øjeblikkelig ledetråd i, at fuglen er en ørn, men fuglere er nødt til at kigge efter andre markmærker for at føle sig sikre på denne fugls identifikation.

Køn er ens, selvom kvinder især er større med tungere regninger end hanner. Hovedet er sortbrunt med hvid frosting på kronen og nakken og en lille hvid plet på panden. De gule øjne er omgivet af en kødfuld gul øjenring, skønt det kan være svært at se. Kroppen er sortbrun med en fremtrædende hvid plet på skuldrene. Den hvide plet er synlig både på toppen og under vingerne under flugt, og i skarpt lys kan få vingerne til at se smalle eller ubalancerede ud. En mørk morph fjerdragsvariation mangler de hvide skuldre, men deler andre træk med de mere klassisk farvede fugle.

På flugt viser ørnens vinger fremtrædende primære fjerfingre. Benene er fjerede med hvide blomstrende blomster, og fødderne er gule med sorte taloner. De kileformede hale- og underhaleovertræk er almindelige hvide.

Ørnen er dækket med hvidt dun, men når de modnes, udvikler unge fugle mørkere, mere ensartet brun-sort fjerdragt. Juvenile fugle viser betydelig pletter i vingerne og et tyndt mørkt bånd på halespidsen. Yngre fugle har også mindre, lysere regninger. Ungfugle opnår ikke deres fulde voksne fjerdragt, før de er fire år gamle.

Disse ørne er usædvanligt vokale for rovfisker og har et halsende, raspebarklignende opkald, der lyder meget som typiske måkeopkald. Deres stigning er højere end forventet for en fugl i deres størrelse, og de ringer ofte, mens de kæmper om mad eller bare mens de flyver.

Steller's Sea-Eagle Habitat and Distribution

Disse ørne antages at være gletscherester, der har udviklet sig i istiden og er specielt tilpasset de ekstreme klimaforhold. De foretrækker stenede kysthabitater og findes også inde i landet langs store floder med knappe kanter og modne træer. Om vinteren kan de også findes i nærheden af ​​kystlaguner eller i områder, hvor fisk gyder. Stellers havørn er året rundt beboere i store dele af Kamchatka-halvøen i det østlige Rusland samt langs den russiske kyst vest for halvøen.

Migrationsmønster

I løbet af sommerens avlssæson spredte disse rovfugle sig lidt længere nord langs stillehavskysten. Om vinteren vandrer nogle af disse rovfisker så langt syd som den koreanske kyst og langs kysten af ​​Hokkaido, Japan. Omfanget af migration kan variere meget afhængigt af madforsyning og vinteris dækning, og disse fugle bevæger sig ikke altid langt inden for deres rækkevidde.

Vagrant observationer er sjældne, fordi disse rovfugle ikke bevæger sig store afstande, men de er lejlighedsvis registreret så langt øst som Alaska og så langt syd som Taiwan.

Opførsel

Disse rovfugle bruger både skyhøje flyvninger og drevet flappende flyvning, og de kan være ret smidige i luften. Stellers havørn er generelt ensomme og kræver store territorier for at støtte deres jagtvaner. Om vinteren vil de imidlertid samles i fælles udlæg i nærheden af ​​rige fødevarekilder, såsom gydepladser eller sjældne åbne vandområder. De kan endda slutte sig til blandede flokke med gyldne ørne og hvidt-ørne, mens de fodres.

Diæt og fodring

Stellers havørn er kødædende og spiser en bred vifte af byttedyr, herunder fisk, vandfugle, større fugle og pattedyr, og de vil også lejlighedsvist spise æde. De er daglige og jager i løbet af dagen, enten dykker de fra en aborre for at snuppe bytte med deres magtfulde kløer eller ellers skyhøje med at finde deres næste måltid. De kan endda stå i lavt vand og snappe fisk med deres regninger, og de stjæler ofte fra andre ørne eller fiskeørn.

nesting

Dette er monogame fugle, der danner parbånd efter skyhøje frieri. Begge voksne arbejder sammen om at bygge et stort, voluminøst reden af ​​grene og kviste, og det samme reden kan genbruges i mange år. Nogle par bygger flere rede i nærheden af ​​hinanden, men kun et reden bruges til at opdrage kyllinger. Rederne er generelt 50-150 fod over jorden, placeret på et klippeagtigt klods eller på toppen af ​​et modent træ.

Æg og unge

Stellers havørnæg er bleggrønhvid. Der er lagt 1-3 æg i hver yngle, skønt det er sjældent (men ikke uhørt), at mere end en kylling overlever. Inkubation varer 40-45 dage, og efter at babyørnene er klekket fortsætter begge forældre med at passe de unge fugle i 10-12 uger, indtil de er i stand til at forlade og jage alene. Der opdrages kun en yngle hvert år.

Stellers havørn begynder ikke at yngle, før de er mindst fem år gamle.

Steller's Sea-Eagle Conservation

På trods af deres position som magtfulde, øverste rovdyr er Stellers havørn stadig sårbare over for forskellige trusler. Vandforurening og overfiskning ødelægger kritiske fødevareforsyninger, mens skovhugstoperationer ofte fjerner træer, der er nødvendige til hekke- eller jagtpinde. Hvor disse fugle lever af æg, er de udsat for blyforgiftning. I nogle områder forfølges de af pelsfængere, fordi ørnene lejlighedsvis kan raid fælder. På grund af disse trusler, en relativt begrænset rækkevidde og et lille befolkningstal, er Stellers havørn opført som globalt sårbare. Selvom de er opført som en national skat i Japan og er beskyttet under en række forskellige love i forskellige lande, er strenge bevarelsesforanstaltninger afgørende for at sikre deres overlevelse.

Tips til baghavsfuglere

Disse store rovfugle er ikke baghavsfugle, men de vil let besøge områder, hvor byttet er rigeligt, især laks og ørred. Bevarelse af levesteder er vigtigt for at tiltrække disse rovfugle såvel som for at beskytte dokumenterede hekkeområder.

Sådan finder du denne fugl

Den nemmeste måde at finde disse fugle på er at vælge en dedikeret tur, der inkluderer fuglekikkeri og vildtlevende dyreliv. Vælg velrenommerede rejsearrangører med erfarne guider, og spørg specifikt om mulighederne for at se disse fugle for at være sikre på, at der er se muligheder. At besøge populære fiskeriområder inden for ørnernes rækkevidde er en anden måde at se Stellers havørn på.

Udforsk flere arter i denne familie

Alle ørnearter er en del af fuglefamilien Accipitridae sammen med høge, drager, harrier, goshawks og buzzards. Store slægtninge til Steller's havørn inkluderer:

  • Hvidhovedet havørn
  • Red-Tailed Hawk
  • Cooper's Hawk

Gå ikke glip af nogen af ​​vores andre faktablad og -profiler med vilde fugle for at lære om andre populære raptors og forskellige fuglearter!