Eurasiske Jay

Eurasian Jay (Garrulus glandarius).

Charlie Jackson / Flickr / CC af 2.0

Med mere end 30 anerkendte underarter kan den nøjagtige farvemønster og fjerdfarvetoner i den europæiske jay variere betydeligt i forskellige geografiske intervaller. Dette er et af de mest farverige medlemmer af Corvidae- familien og kan øjeblikkeligt genkendes på grund af dets markante markeringer, selv i befolkninger med markant forskellige farver. At lære mere fakta om eurasiske jay kan hjælpe fuglere med at sætte pris på alt det, der gør denne fugl unik, samt føle sig mere komfortabel med at identificere den eller være mere succesrig med at tiltrække den.

Hurtige fakta

  • Videnskabeligt navn: Garrulus glandarius
  • Almindeligt navn: Eurasian Jay, Jay, Common Jay, European Jay, Acorn Jay, Black-Crowned Jay, Black-Capped Jay, Iranian Jay, Japanese Jay, Brandt's Jay, Himalayan Jay
  • Levetid : 3-5 år
  • Størrelse : 14 tommer
  • Vægt : 5, 5-5, 7 ounces
  • Wingspan : 21-23 inches
  • Bevaringsstatus : Mindst bekymring

Eurasisk Jay-identifikation

Disse jays er karakteristiske, men fordi der kan være store forskelle mellem populationer i udbredte områder, skal birderne være bekendt med de vigtigste markeringer for at være sikre på, at de kan identificere alle eurasiske jays korrekt. Den samlede store sangfuglstørrelse og -form er et godt sted at starte, og bemærk, at den sorte bill er relativt kort og tyk, let afrundet og indrammet med rictale børstehår i bunden.

Køn er ens, men der er meget geografisk variation i fjerdfarve og hovedmarkeringer. Typisk spænder overdelene fra lyserødbrun til mørkere brunfarve eller rust, med ryggen mere markant grå eller gråbrun. Vingerne er sorte med en bred hvid plet og hvid kantning på de primære fjer og lyseblå med fin sort spærring på de øverste vinger. Underdelene er lysere, og halsen er hvid eller lys buffer kantet med en tyk sort maleret strib. Rumpe- og undertailovertræk er hvide. Kronen og ansigtet varierer mest mellem populationerne og kan være brun med sort streger på kronen eller hvid med en solid sort krone. Panden kan være lys eller mørk. Halen er massiv sort og meget forsigtigt afrundet når den spredes. Benene og fødderne er blege, og øjnene har en lys iris, der spænder fra gul til lyseblå.

Ungdyr svarer til voksne, men med generelt mørkere fjerdragt og mindre definerede hovedmarkeringer.

Disse jays er støjende og kan lave forskellige squawks og skrig. Det mest almindelige opkald er en hård "aaaack-aaaack" foretaget, når alarmeret, ophidset eller under flyvning, normalt med 2-3 gentagelser med jævn længde. Nogle efterligne opkald, især af rovdyr som falk og ugler, er også en del af disse jays 'repertoire.

Regionale forskelle

Med så stor variation mellem eurasiske jays, kan det være vanskeligt at bemærke nøjagtige regionale forskelle mellem spredte populationer i denne fugls store område. For eksempel har både afrikanske og mellemøstlige fugle sorte kroner, men afrikanske fugle har mørkere pande, mens mellemøstlige fugle har svære pande. Europæiske fugle har imidlertid brune og sorte striber på kronen snarere end en fuld mørk hætte. Omfanget af hvidt på fuglens ansigt kan også variere blandt populationerne. De østligste eurasiske jays i Rusland, det nordøstlige Kina og Hokkaido har en kanel-rødlig vask på hovedet og kinderne, og der er andre variationer i forskellige regioner. Fugleiere, der rejser til bestemte placeringer, bør tjekke lokale feltguider, for hvilke eurasiske jay-varianter de kan forvente at se.

Eurasiske Jay Habitat og distribution

Disse jays foretrækker tykke, løvskov, ideelt med rig egetræ og bøgetræer til nødder, men de findes også i nåletræer eller blandede skove samt parker, haver og gård med masser af modne træer. De er almindelige året rundt fra Det Forenede Kongerige til den iberiske halvø og det nordvestlige Afrika i hele Europa, herunder det sydlige Skandinavien og dele af Mellemøsten, øst gennem Rusland og så langt som Kina, Japan og det nordlige Indien.

Migrationsmønster

Selvom eurasiske jays kan blive nomadiske om vinteren for at søge de bedste fødevarekilder, vandrer de generelt ikke betydelige afstande. Bjergbestander kan trække sig tilbage til lavere højder om vinteren, især når vejrmønstrene er mest alvorlige.

Opførsel

Disse er ensomme fugle, men kan findes parvis i yngletiden og danner ofte små flokke til foderning om efteråret og vinteren. De er genert og vil let spooke, men deres langsomme, ujævn flyvning med en bølgende sti er let at genkende. De er ret intelligente og kan endda spille spil eller engagere sig i anden unik opførsel.

Diæt og fodring

Disse sangfugle er altetende og vil prøve en lang række fødevarer, herunder nødder, frugt, insekter, æg, fuglekækker, amfibier og endda små pattedyr. Fordi eurasiske jays tilpasser sig uanset hvilke fødevarer der er mest rigelige og lettest at finde, varierer deres kost efter sæson og i forskellige regioner, hvor fødevarer er forskellige. Mens de fodergenerer, skaffer eurasiske jays insekter fra løv eller skurer jorden efter nødder og skjuler dem til vinteropbevaring. Disse skjulte nødder hjælper med at skove mange områder.

nesting

Dette er monogame fugle, der menes at parre for livet, skønt eurasiske jays ikke ofte forbliver sammen om vinteren og i stedet vil fornye parbind hver forår. Et par par arbejder sammen om at opbygge et kopformet rede af kviste foret med mos, græs, fjer, pels eller andre bløde materialer, placeret i et træ 12-20 meter over jorden.

Æg og unge

De ovale formede æg spænder fra hvidlig buffer til grågrøn og er ensartet plettet. Der er 4-7 æg i en yngle, men kun en yngle er opdrættet af et par par hvert år. Hunnen inkuberer æggene i 16-19 dage, og kyllingerne fodres af begge forældre i yderligere 21-23 dage efter udklækning.

Selvom de selvstændigt kan fodre sig selv, forbliver unge eurasiske jays ofte i nærheden af ​​deres forældre i flere måneder, indtil de bliver jaget væk for at finde deres eget territorium, inden den næste avlsæson begynder.

Eurasian Jay Conservation

På grund af deres udbredte rækkevidde, generelle tilpasningsevne og høje, stabile befolkningstal betragtes den eurasiske kaj ikke som truet eller truet. Nogle lokale underarter kan blive udsat for større trusler, og indsatsen for at bevare levesteder er vigtig for at være sikker på, at disse fugle forbliver sikre. Hvis denne fugleart opdeles i separate arter i fremtiden, kan der være større bevaringsproblemer for mere begrænsede bestande.

Tips til baghavsfuglere

På trods af deres genert natur tiltrækkes disse jays jævnligt til værfter og haver med modne træer, især eg eller bøgetræer. Tilvejebringelse af frugtbærende buske, konservering af bladstrøelse til foderning og tilbud af jordnødder ved bakke- eller platformfodere kan også friste eurasiske jays til at besøge.

Sådan finder du denne fugl

Eurasiske jays kan være vanskelige at finde på grund af deres ensomme natur, men at besøge modne skove med egnede møtrikbærende træer kan føre til fremragende observationer. Fugleholdere, der er interesseret i at tilføje denne jay til deres livsliste, bør overveje at besøge naturreservater og vildttilskud, hvor der findes foderstationer, da eurasiske jays med glæde besøger foderstoffer til suet og nødder.

Udforsk flere arter i denne familie

Corvidae- fuglefamilien er en mangfoldig og fascinerende familie, der indeholder mere end 125 arter af jays, krager, ravne, treepies, skurrenter og nødder. Nogle af de mere populære korvider inkluderer:

  • Blue Jay
  • Black-Billed Magpie
  • Amerikansk krage

Ud over dine foretrukne korvider, gå ikke glip af vores andre vilde fugleprofiler for at lære sjove fakta om alle dine yndlingsarter!