Bar-Headed Goose

Bar-Headed Goose. Charlie Wylie / Flickr / CC af 2.0

En af de højeste flyvende fugle i verden, den stanghovedede gås flyver over Himalaya-bjergene, når den vandrer, i højder, der muligvis når 30.000 fod. Selvom der er behov for mere undersøgelse af denne fugls unikke migration og de fysiske tilpasninger, der gør den i stand til at overleve så tynd luft og kolde temperaturer, er det ikke noget at benægte, at disse medlemmer af Anatidae- fuglefamilien er topmigranter. Lær hvad ellers gør den stangspidsede gås unik med dette detaljerede faktablad.

Hurtige fakta

  • Videnskabeligt navn : Anser indicus (Lejlighedsvis Eulabeia indica )
  • Almindeligt navn : Barhovedet gås, indisk gås, grå gås
  • Levetid : 15-20 år
  • Størrelse : 28-30 inches
  • Vægt : 4, 4-6, 6 pund
  • Wingspan : 55-62 inches
  • Bevaringsstatus : Mindst bekymring

Bar-Headed Goose Identification

Som alle vandfugle har den stanghovedede gås en trekantet, spatuleret form, og regningen er lys orange med en kontrasterende sort søm. Disse gæs har en lang hals og et dybt bryst, og køn er ens, selvom hannerne er lidt større og tungere end hunnerne.

Det hvide hoved er markeret med et par U-formede bånd, der krydser nakken, og det øverste bånd, der starter bag øjnene, er tykkere end det nederste bånd. Halsen er brunliggrå med en hvid lodret stribe nede på hver side. Kroppen er grålig over og brunlig under, mørkest nær benene, skønt nogle mindre hvide spærre kan vises både over og under. Den nederste del af maven og undertailovertrækene er hvide. De primære fjer er sorte, og halen er en lysegrå-brun. Under flyvningen skaber de mørke primære og sekundære fjer en tyk, sort bagkant til vingen. Benene og spidsfødderne er lyse orange, og øjnene er mørke.

Ungdyr ligner voksne, men generelt dæmpet overordnede med grøngrøn regning, ben og fødder. Unge fugle mangler også de karakteristiske hovedstænger, men har i stedet en sort kappe på hovedet.

Disse gæs har et lavt honking-opkald, de bruger næsten kontinuerligt under flyvning. På land kan der lejlighedsvis høres blødere opkald eller små triller.

Bar-Headed Goose-profil. Noel Reynolds / Flickr / CC med 2.0
Svømning med hovede gås. Ron Knight / Flickr / CC af 2.0
Bar-Headed Goose. John cyklisten / Flickr / CC by-SA 2.0
Bar med hovede gæs under flyvning. Imran Shah / Flickr / CC by-SA 2.0
Bar med hovede gæs sovende på vandet. Stephen Gidley / Flickr / CC af 2.0

Bar-Headed Goose Habitat and Distribution

Disse gæs foretrækker ferskvandshabitater såsom myrer, åbne myrer, myrede søer eller flodvådområder samt våde græsarealer eller oversvømte landbrugsområder. De findes i store dele af Asien og vandrer sæsonmæssigt.

Disse fugle er også en del af eksotiske vandfuglsamlinger over hele verden, herunder i zoologiske haver og aviaries. Nogle vildtbestande er blevet oprettet, især i Spanien, Belgien og Finland, men der er også registreret regelmæssige flygteobservationer i Canada og Storbritannien. Sjældne flugt kan ses næsten overalt.

Migrationsmønster

I avlssæsonen kan gæs med barhoved findes i passende levesteder i Mongoliet, det vestlige Kina, Kirgisistan, det østlige Afghanistan og det nordøstlige Pakistan. Om vinteren vandrer barhovedet gæs direkte over bjergene til deres overvintringsområde i det centrale Pakistan, Indien, Myanmar, Nepal og det sydlige Kina, hvilket generelt foretrækker lavlandsområder om vinteren.

Opførsel

Dette er uheldige fugle, der samles i store flokke og vil blandes med andre vandfugle, især andre typer gæs. De er kraftfulde flyers og har større og mere effektive lunger end mange andre fuglearter, tilpasninger, som ornitologer mener er vigtige for deres krævende migration i høj højde. Mens de migrerer, danner de typisk V-formede eller J-formede formationer, hvor blygæs falder tilbage, når de er opbrugt. På land går de godt og græsser konstant.

Diæt og fodring

Gæs med barhoved er primært urteagtig og græsser på en lang række plantematerialer, herunder græs, korn, rødder, stængler, frø og bær. De vil også spise en begrænset mængde bløddyr, insekter, små fisk og krebsdyr, som imødekommer proteinbehovet i deres diæt. Når de foder, kan de græsser på land eller narre i vandplanter ved vandoverfladen.

nesting

Dette er monogame gæs, der muligvis parrer sig i livet, skønt der er registrerede tilfælde af polygami, når hunnerne signifikant overgår hannerne på ynglepladserne. Reden er et lavt skrabe foret med dun, men lejlighedsvis huller med hovede gæs i træer.

Æg og unge

Æggene med gæs med stanghoved er almindelige, kedelige hvide eller en lys buffer, og der er 3-8 æg i en typisk stam. Unge hunner lægger måske deres æg i et ældre, mere etableret kvindes rede, selvom sådanne parasitæg ikke sjældent klækker ud.

Den kvindelige forælder inkuberer æggene i 27-30 dage, og de præociale goslinger er klar til at forlade reden inden for en dag eller to efter udklækningen. Begge forældre bevogter og vejleder kyllingerne, som er i stand til deres første flyvninger på 53-55 dage gamle, men ikke er helt uafhængige før 65-80 dage efter udklækning. Ungfugle opholder sig typisk i en løs familiegruppe hele vinteren og tager kun af sted på egen hånd, når de vender tilbage til deres yngleområder det følgende forår. Gæs med barhoved er ikke seksuelt modne, før de er tre år gamle.

Der opdrages kun en yngle hvert år.

Bar-Headed Goose Conservation

Gæs med barhoved betragtes ikke som truet eller truet, skønt de er modtagelige for tab af levesteder og forfølgelse fra landmænd, hvor store flokke kan skade kornafgrøder. I nogle områder jages disse gæs, og deres æg kan muligvis indsamles til mad.

Disse gæs er særligt sårbare overfor aviær influenza, og man frygter, at de muligvis kan overføre sygdommen til mennesker enten gennem direkte kontakt eller i deres afføring.

Tips til baghavsfuglere

Disse gæs er ikke typiske baghavsfugle, men kan besøge værfter eller haver i egnede områder, hvor der findes jordfoderstationer, især hvis der er korn eller revnet majs til rådighed. Baghaven besøgende er mere tilbøjelige til at være vildtlevende eller undslippe gæs snarere end vilde individer.

Sådan finder du denne fugl

Gæs med barhoved er relativt almindelige i egnede levesteder inden for deres rækkevidde, men fordi nogle dele af deres rækkevidde er mere afsides og isoleret, kan det være bedst at arrangere guidede fugleture-ture for at være sikre på observationer. Hvor vildtkolonier vides at eksistere, kan birdere få en fantastisk udsigt, men vildfugle er muligvis ikke egnede til at tælle på en livsliste, især til officielle optagelsesformål.

Udforsk flere arter i denne familie

Familien Anatidae- fuglen inkluderer alle arter af gæs, ænder og svaner. På grund af denne brede klassificering er dette en af ​​de mest forskellige fuglefamilier, og der er mange fantastiske fugle at opdage i familien, herunder:

  • Black-Bellied Whistling Duck
  • Mute Swan
  • Tufted Duck

Gå ikke glip af vores andre faktablad for vilde fugle for detaljerede oplysninger om alle dine foretrukne fuglearter!